Gazeteci Namık Tarancı mezarı başında anıldı

DİYARBAKIR – Gazeteci, şair ve Gerçek Dergisi Diyarbakır temsilcisi Namık Tarancı, katledilişinin 31’inci yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Tarancı’nın Mardinkapı Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında yapılan anmaya Namık Tarancı’nın eşi Derman Tarancı, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, dernek yöneticisi Hakkı Boltan, gazeteci Vecdi Erbay, Evrensel Gazetesi Diyarbakır muhabirleri ve Emek Partisi (EMEP) üyeleri katıldı. Mezara çiçekler ve Evrensel gazetesi bırakıldı.

‘GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR’

Çok sayıda polisin ve gözaltı araçlarının bulundurulduğu anmada konuşan Derman Tarancı, “31 yıldır mezarı başında anma yapıyoruz. Katiller serbestçe dışarıda dolaşırken burada polis ablukasına maruz kalıyoruz. Mezarı ziyaret etmemiz bile engelleniyor. Gözdağı veriliyor” diyerek duruma tepki gösterdi.

Namık Tarancı’nın bir gazeteci olarak Diyarbakır’da Kürt halkının özgürlük mücadelesini yakından takip ettiğini vurgulayan Derman Tarancı, “Mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘KALEMLERİNİ YERDE BIRAKMAMAK GEREKİYOR’

DFG Eş Başkanı Serdar Altan ise çok sayıda gazetecinin baskı altında kaldığını, cezaevinde olduğu hatırlatarak, “Gerçekleri yazan çok sayıda arkadaşımızı bu uğurda yitirdik. Arkadaşlarımızın vermiş olduğu mücadele için yılmamak, kalemlerini yerde bırakmamak gerekiyor. Anıları ve mücadeleleri yolumuza ışık tutacaktır” diye konuştu.

‘TARANCI’NIN İZİNDEN GİTMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Evrensel gazetesi muhabiri Umut Yeğin ise Namık Tarancı’nın gazeteciliğinin yanı sıra şair de olduğu belirterek, “Arkadaşları, yoldaşları ona ‘Kaptan’ demişlerdi. Burada da yazan dizelerinde ‘yaşamak, ölümsüzce yaşamak’ demiş Kaptan. Dönemim zorlu koşullarına, tehditlerine rağmen mücadelesini sürdüren, gazetecilik yapmaya devam eden Kaptan, ölümsüzce yaşamaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Gazetecilik faaliyetinin suç olarak sayıldığı günlerden geçildiğini vurgulayan Yeğin, “Tek adam iktidarı muhalif olan gazetecilere gözdağı vermeye devam ediyor, gözaltına alıyor. Halen tutuklu onlarca gazeteci var” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın serbest bırakıldığına değinen Yeğin, “Birçok gazeteci katledildi. Bu gazetecilerin yoldaşlarının, arkadaşlarının verdiği mücadele sonucu katiller tutuklansa da zamanla birer birer serbest bıraktılar. Tarancı’nın katilleri de birkaç yıl önce serbest bırakılmıştı. Geçtiğimiz günlerde Hrant Dink’in katili de serbest bırakıldı. 31 yıl önce var olan zihniyet bugün de devam ediyor. Ama bizler onların kalemlerini yerde bırakmayacağız. Namık Tarancı’nın izinde gitmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir