HAK-İŞ’ten Vergi Raporu: Gelir Adaletsizliği Gün Geçtikçe Derinleşiyor

Türkiye’deki gelir ve servet eşitsizliğinin ortaya konulduğu Türk Vergi Sistemi Raporu’nda, eşitsizliği giderecek alternatif vergi ve sosyal politikalar konusunda öneriler yer alacak.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çalışma hayatı ve endüstri ilişkileri konusunda araştırma ve düşünce kuruluşu alanındaki eksikliği gidermek için HAK-İŞ Akademi’yi kurduklarını belirtti.

Akademinin, farklı üniversitelerden, alanında uzman akademisyenleri bünyesinde bulundurduğunu vurgulayan Aslan, HAK-İŞ Akademi’nin ilk çalışmasını vergi sistemi konusunda hazırladığını açıkladı.

Refahın Adil Paylaşımında Vergi ve Sosyal Politikalar Konusu İncelendi

Mahmut Arslan, 4 farklı üniversiteden akademisyenin, 6 aylık çalışmayla “refahın adil paylaşımında vergi ve sosyal politikalar” konusunu incelediğini bildirdi.

Raporda, adil vergi sistemine dair öneriler

HAK-İŞ Akademi’nin vergi raporunda, COVID-19 salgının dünyada gelir eşitsizliğini daha da artırdığı, salgının ardından başlayan yüksek enflasyon ve çalışanların gelirlerindeki gerilemenin sürdüğü tespiti yapılıyor.

Raporda, artan enflasyon yükünün ücretli çalışanlar ile toplumun düşük gelir gruplarının geçim koşullarını olumsuz etkilediği belirtilerek, mevcut gelir ve servet eşitsizliğinin toplumsal dokuyu, aile yapısını, toplumdaki suç oranlarını doğrudan etkileyecek düzeyde olduğu, bu nedenle alternatif vergi ve sosyal politikalara ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.

Türkiye ile gelişmiş ülkelerdeki verilerin karşılaştırıldığı raporda, milli gelirin ve refahın adil dağılımında sosyal politikaların önemine dikkat çekilerek, daha adil vergi politikalarının geliştirilmesini içeren önerilere yer veriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir